1989-50 10-16 decembrie 1989

Ultima săptămână de școală din anul 1989 cu numeroase tulburări interne (Iași și Timișoara) și externe (continuarea dominoului prăbușirilor regimurilor comuniste est-europene, despre care apăreau unele informații timide pe ultima pagină din Scânteia! ).

În inerția lui, Partidul și Ceaușescu păreau la fel de energici și efervescenți ca atunci când se aflau în ilegalitate (!!!). Marți 12 decembrie 1989 a fost convocată Plenara Comitetului Central al PCR (nu am detalii), iar joi, 14 decembrie 1989 s-a întrunit (pentru ultima dată!) în sesiunea a zecea a celei de-a IX-a legislaturi a Marii Adunări Naționale, care în prezența președintelui Ceaușescu a aprobat (în unanimitate) următoarele : Legea Planului național unic de dezvoltare economico- socială a Republicii Socialiste România pe anul 1990, Legea Planului de dezvoltare a agriculturii, industriei alimentare, silviculturii și gospodăririi apelor al RSR pe anul 1990, Legea Bugetului de stat al RSR pe anul 1990, care își propunea un excedent de 93.942.000.000 lei. E interesant de urmărit procentele de atunci și de acum. Ironic e că Marea Adunare Națională și-a votat un buget de 2,8 milioane lei (prețul a 40 autoturisme Dacia!) Am făcut un calcul și pentru unul din cei 349 de deputați reveneau lunar doar 668 lei. Fără a pune la socoteală cheltuielile administrative și de personal auxiliar. Se pare că era o funcție „onorifică”, din care financiar nu obțineai mai nimic. Ar fi bine ca și Parlamentul actual să-și aducă aminte de predecesorii lor „filantropi”. La final a apărut și „Legea privind răspunderea unităților socialiste pentru apărarea și dezvoltarea patrimoniului încredințat de societate, precum și înființarea, organizarea și funcționarea Consiliului Superior de Coordonare a Activității de Control Economic, Financiar și  Social. Tot joi, 14 decembrie 1989, și tot la sediul Marii Adunări Naționale, președintele MAN, Nicolae Giosan a prezidat Adunarea generală a membrilor grupului român din Uniunea interparlamentară și al Grupului parlamentarilor români pentru securitate și cooperare în Europa (?).

Toate acestea le-am aflat din ziarul Scânteia de vineri, 15 decembrie 1989, care a avut 2 pagini în plus (8 față de 6, cum era de obicei). Am anexat revista Săptămâna și o altă Scânteie, de joi, 14 decembrie 1989. În pagina 3 un exemplu de acțiune al „Ilicitul-ui” din care se poate inspira ANAF-ul zilelor noastre astăzi și mâine huo ! Tot în Scânteia de joi am remarcat în prezentarea programului Tv indicarea anului 1985 ca fiind anul de producție al peliculei sovietice „PUNCTUL DE ÎNTOARCERE”. În zgârcenia caracteristică, Televiziunea Română „căsăpea” un film artistic în cel puțin 2 părți, difuzându-l cu țârâita, spre disperarea telespectatorului român, care nu mai înțelegea nimic din acțiune. Ironia sorții este că s-a difuzat doar prima jumătate a filmului, evenimentele din data de joi, 21 decembrie 1989 anulând pentru totdeauna transmisia în România a finalului filmului sovietic „PUNCTULUI DE ÎNTOARCERE” (stranie coincidență!)1989-12-10 Coperta 1

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s